LIVRARE ȘI RETUR GRATUIT

SCHIMBAREA ÎNCEPE AZI - NU "DE MÂINE"

De când am ținut prima oară stiloul în mână scriu urât, necaligrafic și neciteț. Asta nu înseamnă că nu îmi doresc (doream) sâ scriu frumos. De fiecare dată când începeam un caiet nou îmi propuneam să scriu frumos. Și chiar reușeam. Pentru 3-4 pagini. Apoi îmi dădeam seama că dacă scriu frumos scriu prea încet, rămâneam în urmă și renunțam. Ori pur și simplu îmi pierdeam motivația și reveneam la vechile obiceiuri.

Cam așa se întamplă și cu rezoluțiile de anul nou. Le începem entuziasmate, pline de elan pentru a uita complet de ele în februarie, pentru a ne abandona dezarmate și dezamăgite de noi încă o dată în brațele cunoscute ale obișnuinței și confortului. Sună familiar? Probabil că da. E ceva incredibil de sexi și apetisant în a începe de la capăt, cu forțe proaspete, fară pată și greseală. Numai că de obicei, câteva săptămâni mai târziu rămânem cu un sentiment de eșec și nu întelegem de ce. Aveam atâta motivație, atâta elan, unde s-a dus?

În primul rând trebuie să înțelegem că al nostru creier nu e mare fan rezoluții, mai ales dacă implică schimbări majore în viața noastră. Noi, oamenii, suntem făcuți să căutăm placere, să evităm durerea și să rezolvăm cât mai multe lucruri cu cât mai putină energie. Or a slabi 15 kg în 2 luni, a deveni mare caligrafă peste noapte, a merge la sală de 5 ori pe săptămână, în condițiile în care nu obișnuiam să mergem deloc e mult pentru creierul nostru. El va avea mereu intenția de a se întoarce la locul lui cald și cunoscut.

Și atunci ce facem? Cum reușim să slăbim, să ne lăsăm de fumat, să mergem la sală?

În primul rând să înțelegem că deși creierul nostru nu iubește schimbările, adoră rutina. Important este să vedem ce anume din rutina noastră zilnică ne împiedică să atingem obiectivul respectiv și să începem să acționăm acolo. Ce skilluri ne lipsesc? Ce obiceiuri trebuie să învățăm? Și pas cu pas, obicei cu obicei, ajungem să ne creăm un sistem întreg de obiceiuri care să ne susțină în a ne atinge obiectivul.

În Atomic Habits, James Clear ne arată că dacă schimbăm doar 1% în fiecare zi, într-un an ajungem să fim cu 37% mai buni față de momentul în care am început.

Observați că nu vorbesc nici de motivație, nici de heirupism, nici de a muta munții din loc. Doar de schimbări mici care să nu presupună să ne schimbăm viața la 180 de grade. De fapt despre asta e vorba, despre a reuși să creăm un sistem care să ne ajute în îndeplinirea obiectivelor și care să se plieze la viața noastră actuală.

Acordăm prea multa atenție momentelor mărețe și credem că dacă o să fim cu adevărat motivate de data asta o să reușim. Din pacate motivația e și ea o resursă și se duce repede. Nu ne putem baza pe ea. Un viitor sănătos se formează din toți pașii mici și foarte mici, din toate alegerile minuscule pe care le facem zilnic și care până la urmă ne vor ajuta să ne îndeplinim sau să ne îndepărtăm de obiectivul nostru.

Ia-ți în echipa ta pe oricine crezi ca te poate ajuta și începe acum. Învață ce ai de învațat, construiește-ți skillsurile care iți lipsesc și fă ca 2020 să fie ultimul an cand mai ai acest obiectiv pe lista ta, oricare ar fi el.

redactat: Consultant nutritie Ana Szabadszalasi 


2 comentarii

  • http://slkjfdf.net/ – Eifhipeno Otexiz saw.heog.thewomenslocker.com.uty.tx http://slkjfdf.net/

    ukovzidumcafa
  • http://slkjfdf.net/ – Exepicu Elojep jxd.kibn.thewomenslocker.com.xpk.tu http://slkjfdf.net/

    eukewupiks

Lasă un comentariu